Menu

Inkeerregeling

Als u een onjuiste aangifte inkomstenbelasting heeft ingediend, kunt u daarop terugkomen door alsnog bij de Belastingdienst melding te maken van de niet aangegeven inkomsten en het niet aangegeven vermogen. Als u binnen twee jaar gebruikmaakt van de inkeerregeling, voorkomt u daarmee het opleggen van een vergrijpboete en strafvervolging. Die boete kan oplopen tot 100% van de nagevorderde belasting over inkomen in box 1 en box 2 en tot 300% van de nagevorderde belasting over vermogen in box 3. Bij een inkeer na twee jaar wordt de boete gematigd tot 60% van de te weinig geheven belasting over inkomen in box 1 en box 2 en tot 120% van de te weinig geheven belasting over vermogen in box 3.

Als het gaat om vermogen in het buitenland kunt u uitsluitend nog tot inkeer komen van aangiften inkomstenbelasting die vóór 1 januari 2018 zijn ingediend. Dit komt door een beperking van de inkeerregeling. Ook als u hierom niet meer tot inkeer kunt komen, blijft het raadzaam om tijdig vrijwillig openheid van zaken te geven. Door zelf het niet aangegeven vermogen te melden aan de Belastingdienst bereikt u doorgaans dat een lagere vergrijpboete wordt opgelegd en voorkomt u wellicht alsnog strafvervolging.

U kunt in beginsel op elk moment kiezen om in te keren, maar als u inkeert wanneer de Belastingdienst u al op het spoor is, bent u te laat.

Geheimhouding

Inkeren is een behoorlijk complexe aangelegenheid. Heeft u behoefte aan advies wat te doen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U bent bij de advocaten van Vink Fiscale Advocatuur verzekerd van geheimhouding. Wij hebben als advocaten namelijk niet alleen een geheimhoudingsplicht, maar ook een wettelijk verschoningsrecht, waardoor u in alle vrijheid en vertrouwelijkheid met ons kunt overleggen.