Menu

Inkeerregeling

Heeft u onlangs uw aangifte inkomstenbelasting willen invullen en werd u daarbij verrast met een vooraf ingevulde, maar niet door uzelf eerder aangegeven, buitenlandse bankrekening? De inkeerregeling biedt u alsnog de mogelijkheid om dit te melden bij de Belastingdienst zonder daar volledige straf op te krijgen.

Als u een onjuiste aangifte inkomstenbelasting heeft ingediend, doordat u – al dan niet opzettelijk – box 1 inkomen heeft verzwegen, kunt u daarop dus terugkomen door alsnog bij de Belastingdienst melding te maken van de niet aangegeven inkomsten. Als u binnen twee jaar gebruikmaakt van de inkeerregeling, voorkomt u daarmee het opleggen van een vergrijpboete en strafvervolging. Die boete kan oplopen tot 100% van de nagevorderde belasting. Bij een inkeer na twee jaar wordt de boete gematigd.

Beperking van de inkeerregeling

Als het gaat om box 2 inkomen of box 3 vermogen kunt u niet meer tot inkeer komen. Dit komt door een beperking van de inkeerregeling. Ook als u hierom niet meer tot inkeer kunt komen, leidt een vrijwillige verbetering er wél toe dat een lagere vergrijpboete wordt opgelegd en voorkomt u wellicht alsnog strafvervolging.

U kunt in beginsel op elk moment kiezen om in te keren, maar als u inkeert wanneer de Belastingdienst u al op het spoor is, bent u te laat. Echter met een verbetering van uw onjuist aangegeven inkomen bereikt u doorgaans ook dan dat een lagere vergrijpboete wordt opgelegd.

De inkeerregeling en geheimhouding

Inkeren is een behoorlijk complexe aangelegenheid. Heeft u behoefte aan advies wat te doen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U bent bij de advocaten van Vink Fiscale Advocatuur verzekerd van geheimhouding. Wij hebben als advocaten namelijk niet alleen een geheimhoudingsplicht, maar ook een wettelijk verschoningsrecht, waardoor u in alle vrijheid en vertrouwelijkheid met ons kunt overleggen. Wilt u meer informatie over de toepassing van de inkeerregeling in de praktijk of over de inkeerregeling in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met Vink Fiscale Advocatuur!